Spotkanie z restauratorami
Ponad dwudziestu restauratorów z województwa świętokrzyskiego, którzy zostali zaproszeni do udziału w konkursie gastronomicznym „Restauracja z kuchnią regionalną” spotkało się z wojewodą Bożentyną Pałką Korubą.
- Celem przedsięwzięcia jest promocja województwa świętokrzyskiego w jego bardzo atrakcyjnej formie. Zachęcam do udziału w tym projekcie, jestem pewna, że będzie on miał konkretne przełożenie w promocji ogólnopolskiej naszego regionu - mówiła wojewoda.
Organizowany przez wojewodę i marszałka województwa konkurs będzie polegał na przygotowaniu czterech potraw. Trzy z nich należy wykonać z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań. Czwarte danie jest już inwencją uczestników konkursu, ograniczoną jedynie koniecznością zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy. Dania zostaną zaprezentowane podczas kwietniowej konferencji „W krainie świętokrzyskich smaków".