Informacja w sprawie pobytu w Polsce osób uciekających z Ukrainy Інформація щодо перебування в Польщі осіб, які втікають з України Information on the stay in Poland of persons fleeing from Ukraine X

"W krainie świętokrzyskich smaków" - Aktualności - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Aktualności

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

"W krainie świętokrzyskich smaków"

W Zespole Pałacowym w Kurozwękach odbyła się ogólnopolska konferencja wojewody promująca regionalną kuchnię świętokrzyską.

W Zespole Pałacowym w Kurozwękach odbyła się ogólnopolska konferencja wojewody promująca regionalną kuchnię świętokrzyską.
Impreza była kolejnym elementem mającym na celu promocję świętokrzyskich potraw. Po dwóch udanych edycjach konkursu "Świętokrzyska potrawa świąteczna" wojewoda Bożentyna Pałka-Koruba postanowiła zaprezentować całej Polsce potrawy nie tylko świąteczne.
Na zaproszenie wojewody do wzięcia udziału w konferencji odpowiedziało dwudziestu restauratorów z całego województwa świętokrzyskiego, chcących promować swój kulinarny kunszt. W finale wystartowało trzynastu z nich. Każdy stanął do rywalizacji o tytuł „Restauracja z kuchnią regionalną". Konkurs polegał na przyrządzeniu czterech potraw w cztery godziny. Trzy z nich trzeba będzie wykonać z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań. Czwarte danie to już inwencja uczestników konkursu, ograniczona jedynie koniecznością zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy. Wszystkie dania zostały zaprezentowane podczas konferencji, w trakcie której tradycyjną już degustację wzbogaciła możliwość wzięcia udziału w regionalnych obrządkach, a o oprawę muzyczną zadbały folklorystyczne kapele muzyczne Ziemi Świętokrzyskiej.
Na restauratorów czekały atrakcyjne nagrody, m.in. specjalistyczny piec konwekcyjno-parowy oraz honorowy tytuł „Laureat konkursu Wojewody Świętokrzyskiego i Marszałka Województwa Świętokrzyskiego o miano „RESTAURACJA Z KUCHNIĄ REGIONALNĄ". Główna nagroda przypadła restauracji Monte Carlo z Kielc. Uzasadnieniem Jury był tak samo wysoki poziom przyrządzenia wszystkich czterech potraw, w porównaniu do inncyh finalistów. Doskonałym wyróżnieniem była również możliwość zaprezentowania swojej oferty kulinarnej publiczności, znawcom kuchni, którzy na specjalne zaproszenie odwiedzili konferencję, a przede wszystkim mediom z całej Polski, co było dobrym sposobem na jej promowanie.
Rywalizację podczas konferencji fachowym okiem oceniali m. in. znawcy tematyki kulinarnej Grzegorz Russak i Hanna Szymanderska, w Jury zasiadł również wicewojewoda Piotr Żołądek. W spotkaniu wziął także udział dyrektor Biura Jakości Znaków Regionalnych z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko Mazurskiego Igor Marek Hutnikiewicz, który wygłosił prelekcję na temat sukcesów w promocji produktów regionalnych. Do udziału zaproszeni zostali ponadto przedstawiciele organizacji i firm turystycznych.
Konferencja „W krainie świętokrzyskich smaków" była również doskonałą okazją do promocji książki kulinarnej przygotowywanej na prośbę wojewody. Zamieszczone będą w niej najlepsze przepisy z regionu. Spis potraw będzie zawierał ok. 30 dań z każdego zakątka województwa świętokrzyskiego.