„Świętokrzyska potrawa świąteczna”
Czternaście potraw ze wszystkich powiatów w regionie będzie rywalizować w finale konkursu wojewody Bożentyny Pałki-Koruby „Świętokrzyska potrawa świąteczna”.
O miano najlepszej potrawy będą walczyć m.in. takie smakołyki jak „Kulibioczki pieczone pierożki" reprezentujące powiat starachowicki, „Chciwe żeberka" ze Skarżyska-Kamiennej, „Orzechowy indyk w miodzie" z Kazimierzy Wielkiej, „Kaczka po Dzierąsku" z Pińczowa czy „Słupski Pasztet Świąteczny w 5 odsłonach" z Jędrzejowa. Komisja konkursowa odwiedziła już wszystkie powiaty i wybrała czternastu finalistów.
Uroczyste zakończenie konkursu odbędzie się w sobotę 13 grudnia w auli Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach przy ul. Żeromskiego 5. Jury pod przewodnictwem wojewody i znanego kucharza Pascala Brodnickiego po degustacji i obradach wyłoni zwycięzców konkursu.