Finał konkursu wojewody
Kefir z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej okazał się zwycięzcą konkursu wojewody Bożentyny Pałki-Koruby „Produkt z sercem”. Uroczysty finał odbył się w Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach.
Według opinii Jury konkursu kefir z Jędrzejowa okazał się najzdrowszym dla serca produktem ze wszystkich szesnastu zgłoszonych do przedsięwzięcia. Mariusz Burchart, Świętokrzyski Wojewódzki Inspektor Handlowy, przewodniczący Jury podkreślił, że oceniano skład produktów, a szczególną uwagę przywiązywano do zawartości tłuszczu. - Wszelkie produkty o wysokiej zawartości tłuszczu zostały odrzucone. Prosimy producentów, aby nie bali się produktów z zerową zawartością tłuszczu. Są nie tylko smaczne ale i modne - apelował.
Drugie miejsce w konkursie zajęła kasza gryczana w saszetkach zgłoszona przez Zakład Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych „Vitana" Jerzy Płachta, a trzecie sok z malin ekologicznych zgłoszony przez Elżbietę Juszczyk. Wszyscy laureaci, oprócz symbolicznych grawertonów otrzymali honorowy tytuł „Produktu z sercem" oraz prawo do umieszczania logotypu przedsięwzięcia na produktach.
Celem konkursu, organizowanego w ramach kampanii „Z sercem dla serca", było wyróżnienie najlepszych produktów żywnościowych mających korzystny wpływ na zdrowie oraz promocja zdrowej żywności.