Informacja w sprawie pobytu w Polsce osób uciekających z Ukrainy Інформація щодо перебування в Польщі осіб, які втікають з України Information on the stay in Poland of persons fleeing from Ukraine X

Kulinarnie w Tokarni - Aktualności - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Aktualności

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Kulinarnie w Tokarni

XI edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” oraz uroczystości związane z „Dniem Chleba” odbyły się w skansenie w Tokarni. W obu imprezach uczestniczyła wicewojewoda Beata Oczkowicz.

XI edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo" oraz uroczystości związane z „Dniem Chleba" odbyły się w skansenie w Tokarni. W obu imprezach uczestniczyła wicewojewoda Beata Oczkowicz.
Do konkursu zgłoszono 45 potraw. Jury, po degustacjach, przyznało 11 nagród i 7 wyróżnień. Nominację do Perły 2011, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, otrzymała mięta pińczowska firmy Natur Vit. Specjał, swój niezwykły aromat zawdzięcza tradycyjnemu, ręcznemu zbieraniu oraz specjalnemu sortowaniu. Jury doceniło także Piotrowskie obwarzanki, od 100 lat wytwarzane tą samą metodą.
W Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyło się także Święto Chleba. Swoje produkty prezentowali piekarze i cukiernicy z całego regionu, można było również zobaczyć jak wypala się tradycyjne podpłomyki.