Konkurs wojewody rozstrzygnięty
Restauracja „Gildia” z Kielc zwyciężyła w konkursie wojewody Bożentyny Pałki-Koruby pod hasłem „Świąteczna ryba na świętokrzyskich stołach". Finał przedsięwzięcia odbył się w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim.
Zwycięska restauracja zaprezentowała świętokrzyskiego karpia po żydowsku z przepisu Izaaka Farkasa. Drugie miejsce zajął Wacław Szczoczarz z przepisem na rytwiańskiego karpia wędzonego, a trzecią lokatę jury, pod przewodnictwem wojewody, przyznało Agacie Chudyce i jej karpiowi z „chłopskiej izby". - Bardzo dziękuję za różnorodnośc osób i firm, które zgłosiły sie do konkursu. Gratuluję wszystkim doskonałych pomysłów i przepisów na świąteczne smakołyki - powiedziała wojewoda.
Celem konkursu było wyróżnienie najlepszych regionalnych, świątecznych potraw z ryb. Jury zwracało uwagę na walory smakowe oraz związek potrawy z regionem świętokrzyskim. Konkurs zorganizowany został w ramach akcji wojewody „Jedz ryby w Świętokrzyskiem". Udział w inicjatywie mogły wziąć zarówno osoby prywatne jak i koła gospodyń wiejskich oraz restauratorzy z terenu województwa świętokrzyskiego.