Trwają konkursowe eliminacje
Kapusta z fasolą po korczyńsku zwyciężyła w powiatowych eliminacjach konkursu na „Świętokrzyską potrawę świąteczną” w Busku-Zdroju. O laur najlepszej starało się sześć gmin.
Zwycięskie danie zgłosiła gmina Nowy Korczyn. Jury wyróżniło również fasolowe paszteciki oraz pierogi z farszem fasolowym i grzybami. Wszystkie potrawy zaprezentowane zostaną podczas finału 19 grudnia w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim.
- Wybór był bardzo trudny, ponieważ wszystkie gminy bardzo dobrze przygotowały się do eliminacji. Zwycięskie danie to połączenie oryginalności smaku i lokalnej tradycji kulinarnej - mówi Agnieszka Piwowarczyk-Sołtys, członek jury.
Uwagę jury zwróciło także pięknie przygotowane stoisko gminy Nowy Korczyn, które przystrojone było ręcznie robionymi przez dzieci ludowymi stroikami. Eliminacje odbyły się w buskim biurze Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Konkurs na „Świętokrzyską potrawę świąteczną" zorganizował wojewoda świętokrzyski.