Smakowity finał
Radosław Chwaściński z Radoszyc zdobył I miejsce w konkursie wojewody świętokrzyskiego na „Świętokrzyską potrawę świąteczną”. Jury uznało, że jego „kugiel” to najsmaczniejsze i najciekawsze danie zgłoszone do konkursu.
Radosław Chwaściński z Radoszyc zdobył I miejsce w konkursie wojewody świętokrzyskiego na „Świętokrzyską potrawę świąteczną". Jury uznało, że jego „kugiel" to najsmaczniejsze i najciekawsze danie zgłoszone do konkursu.
Finał konkursu odbył się dziś w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim. Hol przy „okrąglaku" wypełniło dwanaście kolorowych i pachnących stoisk, które reprezentowały zwycięzców eliminacji powiatowych. Jury pod przewodnictwem wojewody Grzegorza Banasia, w którym zasiadał m.in. Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, dokonało degustacji potraw i oceny ich prezentacji. Zwracano uwagę nie tylko na smak i przepis, ale również na związek potrawy z tradycjami regionu.
Wybór nie był łatwy - na stołach znajdowały się takie przysmaki jak kaczka pieczona z jabłkami i kapustą, pierogi „z blachy", pasztet kurozwęcki z kwaszonej kapusty czy barszcz wigilijny na gąskach. Jednak to kugiel pana Radosława - syte danie z ziemniaków, golonki, szynki i mleka, pieczone przez 10 godzin w piecu chlebowym - najbardziej zachwyciło członków jury. Pan Radosław otrzymał czek na 5 tys. zł oraz sprzęt agd.
Nagrody pieniężne otrzymali także laureaci drugiego i trzeciego miejsca (2 tys. i 1,5 tys. zł). Wszyscy uczestnicy finału otrzymali również nagrody rzeczowe.
Pliki do pobrania
-
Zwycięskie przepisy: kugiel, kapuściane zawijasy oraz kaczka pieczona z jabłkami i kapustą
45.91 KBData publikacji : 02.07.2013 16:50