Świętokrzyska potrawa świąteczna
Gminne eliminacje do konkursu wojewody „Świętokrzyska potrawa świąteczna” obiegają końca. 20 listopada upływa ostateczny termin, do kiedy każda gmina może zgłosić swojego reprezentanta.
Kończący się jutro etap konkursu polega na zaprezentowaniu wyłącznie przepisów kulinarnych, które zawierają opis przyrządzenia potrawy oraz jej związek z regionem i miejscowymi zwyczajami. Oceny zebranych przepisów dokonają przedstawiciele wojewody oraz pracownicy urzędów gmin, koordynujący eliminacje i specjaliści z powiatowych biur Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Wizytacje rozpoczną się już jutro. Do 29 listopada każdy powiat wybierze jednego autora przepisów, wyjątkiem - z uwagi na większą liczbę gmin - jest powiat kielecki, który ma prawo do dwóch reprezentantów.
Przedstawiciele powiatów wezmą udział w finale konkursu, który odbędzie się w dniu 8 grudnia w Wojewódzkim Domu Kultury. W tym dniu uczestnicy konkursu będą mieli okazję do zaprezentowania swoich potraw, a jury pod przewodnictwem wojewody po degustacji i obradach wyłoni zwycięzców konkursu, na których czekają atrakcyjne nagrody.