Ostrzeżenie hydrologiczne Nr: 125 - gwałtowne wzrosty stanów wody [zlewnie Nidy, Czarnej (Staszowskiej), Koprzywianki oraz Kamiennej] Ostrzeżenie hydrologiczne Nr: 52 - gwałtowne wzrosty stanów wody (Pilica do Zb. Sulejów) Ostrzeżenie hydrologiczne Nr: 53 - gwałtowne wzrosty stanów wody [Wisła od ujścia Kamiennej do Dęblina (część lewobrzeżna)] OSTRZEŻENIE METEOROLOGICZNE NR 89 - Burze (stopień 2 i 1) X

Finał konkursu - Aktualności - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Aktualności

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Finał konkursu

Karp po rytwiańsku okazał się niekwestionowanym zwycięzcą II edycji konkursu wojewody na „Świętokrzyską potrawę świąteczną”. Finałowa gala, połączona z prezentacją zgłoszonych potraw, odbyła się w wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Nagrody wręczyła laureatom wojewoda Bożentyna Pałka –Koruba.

Karp po rytwiańsku okazał się niekwestionowanym zwycięzcą II edycji konkursu wojewody na „Świętokrzyską potrawę świąteczną". Finałowa gala, połączona z prezentacją zgłoszonych potraw, odbyła się w wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Nagrody wręczyła laureatom wojewoda Bożentyna Pałka -Koruba.
Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Macieja Kuronia oceniło 14 regionalnych smakołyków, które zwyciężyły w powiatowych eliminacjach konkursu i zakwalifikowały się do finału wojewódzkiego. Jurorom najbardziej przypadł do gustu karp po rytwiańsku przygotowany według przepisu Ireny Pogorzelskiej z gm. Rytwiany. Drugie miejsce przyznano gęsi w sosie śliwkowo-selerowym według receptury Elżbiety Boryckiej z gm. Klimontów, a trzecią lokatę uzyskał siekaniec dworski sporządzony przez Halinę Bodzioch z gm. Słupia Jędrzejowska.
Poza potrawami, jury oceniało również prezentację poszczególnych stoisk. Dodatkowe nagrody w tej kategorii przyznano stoiskom powiatów skarżyskiego, pińczowskiego oraz koneckiego.
Wojewoda Bożentyna Pałka-Koruba zapowiedziała, że na wyborze najlepszej potrawy się nie skończy: - Chcemy wszystkie finałowe potrawy rozreklamować, zaprosić do województwa świętokrzyskiego restauratorów i zaproponować im wprowadzenie tych dań do menu. Zamierzamy również zaprosić ambasadorów i zaprezentować im nasze kulinarne możliwości. Chodzi o to, aby te potrawy nie zostały pokazane, a potem zapomniane, lecz aby zaistniały na dłużej - powiedziała wojewoda.
Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zaproszono, tak jak poprzednio, wszystkie gminy z całego województwa. Celem konkursu jest wyłonienie potrawy świątecznej związanej z Bożym Narodzeniem, charakterystycznej dla danego regionu województwa świętokrzyskiego. Potrawy powinny odzwierciedlać charakter i kulturę regionu oraz zakorzenione w tamtejszych domostwach zwyczaje i obrzędy świąteczne.