OSTRZEŻENIE METEOROLOGICZNE NR 63 - Silny wiatr Informacja w sprawie pobytu w Polsce osób uciekających z Ukrainy Інформація щодо перебування в Польщі осіб, які втікають з України Information on the stay in Poland of persons fleeing from Ukraine X

„W krainie świętokrzyskich smaków” - Aktualności - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Aktualności

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

„W krainie świętokrzyskich smaków”

Z inicjatywy Wojewody Świętokrzyskiego Bożentyny Pałki Koruby i Marszałka Województwa Świętokrzyskiego Adama Jarubasa w Zespole Pałacowym Kurozwęki odbędzie się ogólnopolska konferencja kulinarna, poświęcona promocji świętokrzyskiej kuchni.

Z inicjatywy Wojewody Świętokrzyskiego Bożentyny Pałki Koruby i Marszałka Województwa Świętokrzyskiego Adama Jarubasa w Zespole Pałacowym Kurozwęki odbędzie się ogólnopolska konferencja kulinarna, poświęcona promocji świętokrzyskiej kuchni.
- Niemożliwym byłoby spoczęcie na laurach po tak cennych dla nas, mieszkańców regionu świętokrzyskiego, sukcesach związanych z konkursem. Dlatego kolejną inicjatywą, którą zamierzam zrealizować już 25 kwietnia br. jest ogólnopolska konferencja pt. „W krainie świętokrzyskich smaków" promująca naszą regionalną kuchnię - mówi o przedsięwzięciu wojewoda.
Imprezę uświetnią swoją obecnością m. in. znawcy tematyki kulinarnej Grzegorz Russak i Hanna Szymanderska oraz Dyrektor Biura Jakości Znaków Regionalnych z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko Mazurskiego Igor Marek Hutnikiewicz, który wygłosi prelekcję na temat sukcesów w promocji produktów regionalnych. Do udziału zaproszeni zostali ponadto przedstawiciele organizacji i firm turystycznych oraz ogólnopolskich mediów.
Głównym punktem programu będzie konkurs dla restauratorów świętokrzyskich na przygotowanie potrawy laureatki ubiegłorocznego konkursu „Świętokrzyska potrawa świąteczna". Uczestnicy zmagań będą musieli przygotować „4 główne dania na podstawie dostarczonych ogólnych przepisów- przy czy czwarta potrawa będzie dowolna". Głównym kryterium oceny będzie charakter regionalny potrawy. Nagrodą dla zwycięzcy będzie piec konwekcyjno parowy oraz grawerton z opisem „ Laureat konkursu Wojewody Świętokrzyskiego i Marszałka Województwa Świętokrzyskiego o tytuł „RESTAURACJA Z KUCHNIĄ REGIONALNĄ" wraz z prawem posługiwania się we wszelkich materiałach firmowych i reklamowych tytułem „Laureat konkursu Wojewody i Marszałka Województwa o tytuł....."
Patronat medialny nad imprezą obejmą Polskie Radio Kielce S. A. i TVP3 Kielce. Zgłoszenia będą przyjmowane do 31 marca w formie prawidłowo wypełnionego formularza i opisu technologicznego procesu przygotowania potrawy. Dodatkowo należy opisać związek potrawy z regionem oraz zamieścić fotografie wykonywanych dań.
Formularze konkursowe proszę przesyłać na adres: Anna Żmudzińska-Salwa Świętokrzyski Urząd Wojewódzki Al. IX Wieków Kielc 3 25-516 Kielce e-mail: anna.zmudzinska-salwa@kielce.uw.gov.pl tel. 041 342 12 44.

 

Zapraszamy do zagłosowania na jedną z prezentowanych poniżej potraw.
Wystarczy w tytule e-maila podać numer dania.

ZAGŁOSUJ


Nr 1 - Polędwica w cieście ziemniaczanym


Nr 2 - Łysogórski żurek


Nr 3 - Żeberka wieprzowe duszone w słodkiej kapuście


Nr 4 - Saganek "Spod Łysicy" (m.in. duszony karczek, boczek, pieczarki, cebula)


Nr 5 - Schab po rytwiańsku


Nr 6 - Kluski ziemniaczane "Gołki"


Nr 7 - Udziec z jelenia nadziewany foie gras, podawany na podgrzybkach


Nr 8 - Karkówka faszerowana śliwkami Damacha z sosem śliwkowym


Nr 9 - Tatar Dersława (z karpia)


Nr 10 - Kotlety ze słodkiej kapusty z grzybami i sosem grzybowym


Nr 11 - Polędwiczka faszerowana kurkami w sosie kurkowym


Nr 12 - Wątróbka po zbójecku