Konkurs dla restauratorów
Do końca marca restauratorzy z województwa świętokrzyskiego mogą zgłaszać się do udziału w konferencji „W krainie świętokrzyskich smaków”
Swoją kandydaturę można zgłaszać za pośrednictwem wniosku zamieszczonego na stronie internetowej Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego. Jeżeli liczba zgłoszeń przekroczy 16, wtedy odbędą się eliminacje, podczas, których oceniane będą przepisy potraw. Po wyłonieniu 16 finalistów , Każdy z nich stanie do rywalizacji o tytuł „Restauracja z kuchnią regionalną". Konkurs będzie polegał na przyrządzeniu czterech potraw w cztery godziny. Trzy z nich trzeba będzie wykonać z przygotowanych wcześniej przez organizatorów kilkunastu propozycji w postaci podanych składników i nazw dań. Czwarte danie to już inwencja uczestników konkursu, ograniczona jedynie koniecznością zwrócenia szczególnej uwagi na charakter regionalny potrawy. Wszystkie dania zostaną zaprezentowane podczas konferencji.
Przedsięwzięcie organizowane jest wspólnie przez wojewodę Bożentynę Pałkę-Korubę oraz marszałka Adama Jarubasa. Konferencja odbędzie się 25 kwietnia w Zespole Pałacowym w Kurozwękach.