Wizyta w inspektoracie
Wojewódzki Inspektorat Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych od niedawna mieści się w nowej siedzibie, przy ul. Olszewskiego 9/Pawilon 5 w Kielcach. Pracowników odwiedzili wojewoda świętokrzyski Józef Bryk i dyrektor generalny Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego Ireneusz Piasecki.
Do końca maja Inspektorat mieścił się w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim w Kielcach, przy Alei IX Wieków Kielc. W nowej lokalizacji funkcjonuje od 3 czerwca. Inspektorat zatrudnia 25 osób.
Czym na co dzień zajmuje się WIJHARS? Do zadań tej instytucji należy kontrola żywności na wszystkich etapach produkcji, jak to jest często określane, „od pola do stołu”. Pracownicy WIJHARS-u sprawdzają, czy produkty spożywcze wprowadzone do obrotu są właściwie oznaczone i czy nie są zafałszowane.
Kontrolują żywność nieprzetworzoną, jak owoce, warzywa, ryby, mięso, ale również przetworzoną, czyli pieczywo, wędliny, napoje, sery.
Kolejne zadania to kontrola dań serwowanych w barach, restauracjach, foodtruckach czy lokalach sezonowych.
Co ważne, sprawują nadzór nad produkcją ekologiczną oraz nad jednostkami certyfikującymi taką produkcję.