Ostrzeżenie hydrologiczne Nr: 139 - gwałtowne wzrosty stanów wody [Pilica do Zb. Sulejów] Ostrzeżenie hydrologiczne Nr: 121 - gwałtowne wzrosty stanów wody [zlewnia Nidy, Czarnej (Staszowskiej), Koprzywianki oraz Kamiennej] OSTRZEŻENIE METEOROLOGICZNE NR 57 - Burze Informacja w sprawie pobytu w Polsce osób uciekających z Ukrainy Інформація щодо перебування в Польщі осіб, які втікають з України Information on the stay in Poland of persons fleeing from Ukraine X

„Świętokrzyska potrawa świąteczna” - Aktualności - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Aktualności

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

„Świętokrzyska potrawa świąteczna”

Prosiak Stefanek dziadka Michała okazał się zwycięzcą III edycji konkursu wojewody na „Świętokrzyską potrawę świąteczną". Finałowa gala, połączona z prezentacją zgłoszonych potraw, odbyła się w auli Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach.

Prosiak Stefanek dziadka Michała okazał się zwycięzcą III edycji konkursu wojewody na „Świętokrzyską potrawę świąteczną". Finałowa gala, połączona z prezentacją zgłoszonych potraw, odbyła się w auli Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach.
Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Pascala Brodnickiego oceniło 14 regionalnych smakołyków, które zwyciężyły w powiatowych eliminacjach konkursu i zakwalifikowały się do finału wojewódzkiego. Jurorom najbardziej przypadł do gustu prosiak Stefanek dziadka Michała przygotowany według przepisu Jacka Maruszewskiego reprezentującego powiat staszowski. Drugie miejsce przyznano kaczce po dzierąsku według receptury Marii Paterek z Dzierzążni, pow. pińczowski, a trzecią lokatę zajęła perliczka dworska przygotowana przez Teresę Sowulę z gm. Solec Zdrój, pow. buski.
Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zaproszono, tak jak poprzednio, wszystkie gminy z całego województwa. Celem konkursu jest wyłonienie potrawy świątecznej związanej z Bożym Narodzeniem, charakterystycznej dla danego regionu województwa świętokrzyskiego. Potrawy powinny odzwierciedlać charakter i kulturę regionu oraz zakorzenione w tamtejszych domostwach zwyczaje i obrzędy świąteczne.