„Produkt z sercem”
Kapituła konkursu wojewody Bożentyny Pałki-Koruby „Produkt z sercem” obradowała dziś w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim.
Jury oceniło szesnaście produktów zgłoszonych do konkursu. Do miana produktu z sercem aspirowały: Masło Szlachetne oraz Mleko Koneckie 3,5% z OSM w Końskich, Szynka z Domowej Spiżarni oraz Szynka Włoska z WiR Zakładów Mięsnych, Twaróg Chmielnicki Półtłusty i Masło Chmielnickie z OSM w Chmielniku, Pasztet Cielęcy z Pieca z Zakładu Masarskiego Henryki Zychowicz, Sok z Malinek Ekologicznych autorstwa Elżbiety Juszczyk, Jędrzejowski Twarożek Śmietankowy i Masło Extra Jędrzejowskie z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej, Królik Marynowany w Sosie Chrzanowym autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Borszowicach, Jogurt Naturalny z OSM we Włoszczowie, Syrop Malinowy z Lipą z Zakładu „Gomar" w Pińczowie oraz Kasza Jęczmienna z Warzywami, Kasza Gryczana i Fasola Jaś Karłowy z Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA.
Celem konkursu jest wyróżnienie najlepszych produktów żywnościowych mających korzystny wpływ na zdrowie oraz promocja zdrowej żywności, a najlepszy produkt zyska prawo do posługiwania się logotypem „Produkt z sercem". Prezentacja laureatów i wręczenie nagród odbędzie się 17 marca w Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach.