Ostrzeżenie hydrologiczne Nr: 117 (zlewnie Nidy, Czarnej (Staszowskiej), Koprzywianki oraz Kamiennej ) OSTRZEŻENIE METEOROLOGICZNE NR 56 - Burze Informacja w sprawie pobytu w Polsce osób uciekających z Ukrainy Інформація щодо перебування в Польщі осіб, які втікають з України Information on the stay in Poland of persons fleeing from Ukraine X

Ostrożnie z grzybami! - Aktualności - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Aktualności

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Ostrożnie z grzybami!

Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny apeluje o ostrożność podczas zbierania i jedzenia grzybów. Porad dotyczących m. in. przynależności gatunkowej grzybów udzielają grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny apeluje o ostrożność podczas zbierania i jedzenia grzybów. Porad dotyczących m. in. przynależności gatunkowej grzybów udzielają grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

W okresie letnim i jesiennym, wzorem lat ubiegłych, takie porady będzie można uzyskać od pracowników Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Kielcach przy ul. Jagiellońskiej 68 w dni powszednie w godzinach od 7.25 do 15. Na stronie internetowej stacji, www.wsse-kielce.pl, można również zapoznać się z poradnikiem zbieracza grzybów.
Podobne dyżury będą pełniły Powiatowe Stacje Sanitarno–Epidemiologiczne w Jędrzejowie, Kielcach, Końskich i Ostrowcu Świętokrzyskim (dyżury grzyboznawców) oraz w Sandomierzu, Starachowicach i Staszowie (dyżury klasyfikatorów grzybów), również w godzinach urzędowania stacji.
Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje również, że w dniach od 10 do 17 września br. organizowany jest kurs dla kandydatów na grzyboznawców. Ukończenie kursu będzie jednoznaczne z uzyskaniem uprawnień grzyboznawcy. Uczestniczyć w kursie, który odbędzie się w Karpicku koło Wolsztyna (województwo wielkopolskie) może każdy z wykształceniem wyższym lub średnim. Zgłoszenia przyjmowane są do 6 września i należy je składać w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, ulica Noskowskiego 23, Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku (nr telefonu: (61) 854 48 46,
fax: (61) 854 48 12, e-mail: oddzial.grzyboznawczy@wssepoznan.pl).