Informacja w sprawie pobytu w Polsce osób uciekających z Ukrainy Інформація щодо перебування в Польщі осіб, які втікають з України Information on the stay in Poland of persons fleeing from Ukraine X

„Świętokrzyska potrawa świąteczna” - Komunikaty - Świętokrzyski Urząd Wojewódzki w Kielcach

www.kielce.uw.gov.pl

Komunikaty

Aktualnie znajdujesz się na:

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

„Świętokrzyska potrawa świąteczna”

REGULAMIN
konkursu Wojewody Świętokrzyskiego
„Świętokrzyska potrawa świąteczna"

Celem konkursu jest przygotowanie potrawy świątecznej związanej z Bożym Narodzeniem charakterystycznej dla danego regionu województwa świętokrzyskiego. Potrawy powinny odzwierciedlać charakter i kulturę danego regionu oraz zakorzenione w tamtejszych domostwach zwyczaje i obrzędy świąteczne.

Organizator konkursu
1. Organizatorem konkursu jest Wojewoda Świętokrzyski.
2. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany regulaminu.
3. Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów zgłoszonych do konkursu jak również zdjęć potraw oraz uczestników konkursu.

Zasady konkursu
1. W konkursie mogą wziąć udział wszyscy mieszkańcy województwa świętokrzyskiego, którzy ukończyły 18 rok życia.
2. Konkurs odbywa się na trzech szczeblach:
a) szczebel gminny  
- W tym etapie odbywają się wstępne eliminacje. Każda gmina do dnia 10 listopada br. może wybrać tylko jednego reprezentanta, który na konkurs może zgłosić maksymalnie trzy potrawy świąteczne. Na tym etapie są tylko rozpatrywane przepisy kulinarne, które powinny zawierać w sobie zarówno opis przyrządzenia potrawy jak również jej związek z regionem i miejscowymi zwyczajami. 
- Gminy są zobowiązane do przygotowania protokołu z posiedzeń gminnego jury konkursu oraz załączyć opisy potraw wraz z ich sposobem przyrządzenia i dostarczyć najpóźniej do dnia 16 listopada br. na adres:
Anna Żmudzińska-Salwa
Szef Biura Wojewody
Świętokrzyski Urząd Wojewódzki
al. IX Wieków Kielc 3, 25-516 Kielce
b) szczebel powiatowy  
- W/w etap odbywać się będzie w dniach 18 listopada - 4 grudnia br. w powiatowych biurach Świętokrzyskiego Ośrodkach Doradztwa Rolniczego, gdzie ze zgłoszonych przez gminy propozycji potraw świątecznych, zostaną wybrane charakterystyczne dla danego powiatu. 
- Każdy powiat wybiera jednego autora przepisów, z wyjątkiem powiatu kieleckiego, który ma prawo do dwóch reprezentantów z uwagi na większą liczbę gmin w tym powiecie. 
- Powiatowe biura Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zobowiązują się do przygotowania jury konkursowego z udziałem przedstawiciela Biura Wojewody i rozstrzygnięcia konkursu na szczeblu powiatowym do dnia 4 grudnia br.
c) szczebel wojewódzki - finał 
- Finał konkursu odbędzie się w dniu 12 grudnia 2009r. w Wojewódzkim Domu Kultury im. Józefa Piłsudskiego, przy ul. ks. Piotra Ściegiennego 2 w Kielcach, o godzinie 10.00, w którym wezmą udział wyłonieni laureaci z poszczególnych powiatów. 
- Uczestnicy etapu wojewódzkiego zobowiązani są do przygotowania na finał konkursu zgłoszonych przez siebie potraw i odpowiedniego ich wyeksponowania na udostępnionych stołach.

Nagrody
Finaliści szczebla powiatowego oraz laureaci szczebla wojewódzkiego otrzymają atrakcyjne nagrody ufundowane przez Wojewodę Świętokrzyskiego.